Lokalna kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dziś w rejonach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Aby je sporządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia oraz dorzucić ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najodpowiedniej smakują na drugi dzień, kiedy prawidłowo się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy także węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia emitowana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze wywodzą się z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
polecana restauracja w Krakowie
Kaszuby są niesłychanie bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak w wielu przypadkach je wykorzystuje. Na przeróżne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, wyśmienite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Współcześnie zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do kultowych krajowych zup należy także krupki.